Håxsåsbua

Det gamla affärshuset i Håxås lyser gult och stolt intill vägkanten, en byggnad som väcker nyfikenhet nostalgi, och hemlighetsfull bärare av dåtidens byhistorier och händelser. ”Bua” kallades den gamla affären, dit folk färdades för att få tag på allt från verktyg och skruv till kaffebönor och fikastrutar. Affären drevs av ett köpmannasläkte i flera generationer och vår farfar, Paul Kristoffer Jonsson, var den siste handlaren innan affären stängdes i slutet av 1950-talet. Idag ägs gården av PK’s barnbarn, systrarna Karin och Paula.


Efter att ha tjänat som gigantisk lekstuga för barnbarn och barnbarnsbarn i ett antal år, har vi nu öppnat butikslokalen för sommarförsäljning, och i år för första gången som ett inslag längs Sinnenas väg. När vi slår upp dörren till vår butik är det med både äldre och yngre inslag, präglade av både barn och vuxnas skaparglädje i smak, färg och form!


Vi erbjuder bland annat:


Raw food praliner*)

Sanslöst smarriga godsaker av egen tillverkning, exempelvis ChokoGoji, Morotsknopp, Svartvinbärspralin. Mörk Minttryffel och Lakritsbollar, bakade på bl a nötter, dadlar, kokosolja och bönor. Att de är fullproppade med fibrer, antioxidanter, vitaminer, mineraler och sunda fettsyror är en ren bonus till smaksensationen.


Stenkonst - när ungdomarna låter fantasin flöda med färg och penslar över naturens egna stenar. Här kan man hitta gigantiska nyckelpigor, bin och andra insekter, men även smultrontuvor och andra fantasifulla figurer. För dekoration på förstukvisten, i grönsakslandet eller blomrabatten.


Hembakade kakfavoriter enligt traditionella recept kommer också finnas.


Gästinslag: Håxås-honung (från Gunilla Fjellström)


*) Raw food består av helt eller till övervägande delen rå, naturlig, obehandlad och ekologisk mat, som inte upphettas mer än till max 42 grader. Vanliga råvaror är frukt, bär, nötter, frön, groddar och kallpressade oljor.


Håxåsbua

Håxsås

Hammerdal


besök enligt överenskommelse.


Karin Lamell 070-3098391      (öppet-tider, allmänna frågor)


Paula Jonsson 070-2078391   (framförallt allt om raw food)


karin.i.hemsta@gavlenet.se